Бадње вече 2014. године

У новосаграђеном београдском насељу Војвода Степа Степановић у току ове године започети градња Храма Преподобне мајке Ангелине Српске.

Са верним народом поменутог насеља били су и архијерејски намесник протојереј-ставрофор Бранко Топаловић и свештенослужитељи из околних  парохија. Свечаности су присуствовали представници локалне самоуправе Вождовац као и народни посланик Александра Ђуровић. Након ложења бадњака присутнима се обратио директор Патријаршијске управне канцеларије протојереј-ставрофор Стојадин Павловић коме је Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј поверио организацију градње храма.

-У припреми за прославу Рођења Сина Божјега сам Господ Исус Христос удостојио нас је да прославимо и рађање, настајање дома Божјега у београдском насељу Степа Степановић. Ово место где се сада налазимо од данас је освештано – ово је од данас црквена порта храма чија ће изградња, ако Бог да, започети ове године. Ова порта је Витлејем насеља Војвода Степа, а место где ће се налазити олтар храма Преподобне мајке Ангелине Српске је витлејемска пећина. Ово су јасле у које је био положен Богомладенац Христос, ово су јасле и колевка Божја у душама свих становника овог насеља и свих оних који овде буду долазили. Ово је дом, кућа, стан Бога живога овде на земљи. Ово место и храм који ће се градити најпре, дакле, посвећујемо Господу. Посвећујемо га и Преподобној мајци Ангелини Српској, светитељки чије се мошти налазе у манастиру Крушедолу, светитељки која од овог Божића постаје заштитница насеља Војвода Степа. Овај храм је и знак сећања и благодарности војводи Степи Степановићу и свим српским војсковођама и војницима који своје животе положише за веру православну и Отаџбину српску. Овај управо завршени чин представља почетак свечаности у јубиларној стогодишњици од почетка Првог светског рата. Градња храма у Војводином насељу представља најбољи начин да се благодарно сетимо свих предака пострадалих у том рату. Дарујући овај храм Господу који се рађа, дарујући га Преподобној Ангелини Српској и свим пострадалим у ратовима и свим прецима нашим, ми тај дар као заједничку кућу дарујемо и свима који ће овде живети и остављамо га у  наслеђе својим потомцима, рекао је прота Стојадин.

Прота Стојадин је речи благодарности упутио Његовој Светости Патријарху српском г. Иринеју, као и Влади Републике Србије, Министарству грађевине и урбанизма, Грађевинској дирекцији и Републичкој дирекцији за имовину и градском Заводу за урбанизам.

Уз храм планирана је и изградња духовно-културног центра. Идејно решење храма брвнаре урадио је ђакон Мирослав Николић, архитекта из Београда.